BIhagens Bikupa

Bloggen det surras om

bloggen det surrar om

Glada i Granada!

av | aug 2, 2021 | 0 Kommentarer

Jag och mitt tappra, stora gäng borde få guldmedaljer för denna prestation! 🥇 🥇 🥇 Vi nådde målet levande! ✌️✌️✌️ Vi genomförde en 3-timmars guidad tur upp genom ett 40-gradigt Granada, till utsiktsplatsen att dö för (bokstavligen 🥵).

Inget snack om saken att Granada är vackert. Coolt att se det stora borg-/palatsområdet Alhambra från 1250-talet, att vandra på smala, vindlande, slingrande gator och uppleva IRL allt det vi fått lära oss så mycket om i klassrummet under spanskakursens stora kultur-/historiadel. (Vi går en sommarkurs genom Folkhögskolan Hvilan/Svenska Skolan Fuengirola.)

SÅ spännande att se gravarna av de två katolska monarkerna Kung Ferdinand ll av Aragonien och Isabella l av Kastilien som gifte sig 1469 och enade Spanien. Det kungliga gravkapellet i Granadas katedral där de ligger begravda är riktigt mäktigt. 🤩

Men ska jag vara ärlig, och det ska jag, så hörde jag nada, nothing, noll av de två sista timmarna av den guidade turen. 🤷‍♀️

Några av mina (starkare/smartare) kurskamrater sa att guiden var väldigt bra men i mina öron (ena örat, det som hade hörluren i sig) var det bara ett nonstop tjatter på omväxlande engelska och spanska. 🙉

Det var säkert bra men hettan var övermäktig och smälte min hjärna. 🤯

Granada var denna dag som en bubbelpool, inställd på obarmhärtiga 42 grader. Det enda som funkar i den temperaturen är armen som lyfter ölen till munnen… 🤤

Trots ihärdig vattenpåfyllning från medhavda kylväskan (aldrig har isklamparna smält så snabbt) och från små dryckesfontäner här och där, samt med en abanico (solfjäder) ständigt viftandes framför ansiktet, andades Döden konstant i min nacke, med sin yxa i högsta hugg.

Jag tänkte:”Är vi inte framme snart, jag dör snart, låt oss sätta oss på nån bar snart.” Och en timme senare: ”Måste… vara framme nu.. Jag dör… Bar!? Nu!?”

Någon information från pålästa guiden fastnade ändå, jodå. Det första som kommer till mig när jag tänker tillbaka är lustigt nog berättelsen om hur man planerade att försvara palatset mot inkräktare. Att hälla kokande hett vatten över angriparna! 🤣🤣 Som om det behövdes… De kunde lika gärna ta med alla som tänkt storma slottet på en 3-tim guidad tur runt Granada på högsommaren. Samma resultat: Friterade krispiga zombiehjärnor…

Skämt åsido. Det här var en upplevelse jag inte velat vara utan – wow så magiskt vacker och historiskt intressant stad! Och att få avnjuta livets dryck (vin) efteråt, på en uteservering som hade automatiskt sprayande 💦 vatten (ja avsvalkande vattenånga) från paviljongtaket, gjorde det värt all möda.

Till drycken på tavernan El Laurel inkluderades gigantiska tapas. En riktigt mättande paellagryta ingick till mitt första glas vin och en likadan till mitt andra glas. Till min drink fick jag sedan en fantastisk mör, bra kryddad köttgryta. 😋👌

Mätt och belåten efter en lagom lång sittning stod jag inför en nota på 95 kr. Du hörde rätt. Tre drinkar och tre tallrikar mat för totalt 95 svenska riksdaler. Muy bien.

Efter detta var vi laddade för att ta oss an Lilla Marocko-stadsdelen i Granada med de söta butikerna i idyllisk, arabisk miljö. Och snart blev det dags att bussas hem till Fuengirola igen.

Återkomst till Granada? Absolut! Men då på vintern när tempen är närmare 20 än 40, tack så mycket.

Hasta luego, Jenny

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *