BIhagens Bikupa

Bloggen det surras om

bloggen det surrar om

Jobbigt att studera spansk kultur?

av | maj 11, 2021 | 0 Kommentarer

Dios mío… Jag har just fått veta att jag blivit antagen till en sommarkurs i spanska på Svenska Skolan i Fuengirola! Utöver traditionell undervisning i spanska innehåller kursen även kultur- och samhällskunskap. Jag tänker paella och vin under gassande sol, tapaskvällar med vinprovning och besök hos en avocadobonde. Nädå, inget svammel, här ska pluggas spanska, men förhoppningen är att vi trots Covids alla restriktioner kommer få njuta av några matnyttiga utflykter runt om i Málagaprovinsen på Solkusten i Spanien. För att IRL lära oss kommunicera med lokalbefolkningen och se hur saker funkar, right there, learning by doing. Just the way i like it. Sólo la forma en que me gusta.

Bästa sättet att lära sig spanska är genom att bara kasta sig ut, utan fallskärm. Pinsamma felsägningar, japp, det är så man lär sig. En klassiker är Brasilienresan för x antal år sedan. Jag och min dåvarande pojkvän Mårten hade gått en salsakurs för att förbereda oss för millennieskifte-strandpartyt i Natal (som blev epic!). Dansläraren hade passat på att lära oss några lätta ord på portugisiska till de sexiga dansmovesen.

Tack heter obrigado t. ex, och något som fastnade i min hjärna var när dansläraren berättade om den hur gamle smörsångaren Julio Igelsias alltid dansade salsa: Med ena handen cirklande runt naveln, som på portugisiska heter “umbigo”, och vi härmade honom och skrattade när vi masserade vi våra navlar samtidigt som vi gungade med höfterna, oh yeah, how sexy!

Så, när resan inföll och jag och Mårten var ute och promenerade på den brasilianska landsbygden, höll en trevlig bybo snällt upp en grind för mig. Jag log och sa tack på portugisiska. Jag såg mannens konstiga blick på mig men det var inte förrän långt senare jag insett att jag inte alls sagt “tack” utan “navel”. Obrigado och umbigo hade bytt plats i min hjärna. Mhm. Ska bli kul att få fler akward moments denna sommar.

Hasta la vista, baby.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *