BIhagens Bikupa

Bloggen det surras om

bloggen det surrar om

Vi leker tjurfäktning i Ronda

av | jul 24, 2021 | 0 Kommentarer

Jag och dottern prövar hur det känns att tjurfäktas (utan att jag sticker knivar i henne efteråt) i en av Spaniens äldsta (1785) och vackraste (men ja!) tjurfäktningsarenor; Real Maestranza, i Ronda. Nej nej det känns inte politiskt korrekt någonstans att skratta här men det gör jag ändå. Skadad som jag är av julaftonsfilmen Tjuren Ferdinand som gav mig en sådan romantiserad, förskönad bild av den blodiga sporten ”la corrida de toros”. 💛🐂💛

Hursomhelst är det riktigt läckert att få möjligheten besöka en ”plaza de toros” IRL! Tacksam att erbjudas detta av språkkursen jag går! 🙏🤩

Det är tryckande kvavt och dunkelt inne vid stallen där tjurarna och hästarna hölls fångna inför ”fäktandet”. Alla filmer jag har sett (även amerikanska tjurridningsfilmer 😂) flimrar förbi framför ögonen.

Jag ser kedjorna hänga tysta och stilla i ekande tomma bås med kraftiga dörrar, men hör inom mig hur kedjorna rasslar när portarna dras upp och släpper ut de frustande och stångande tjurarna. 😳

Här har både djur och matadorer skadats och dött. Grymheter har utspelats framför jublande folkmassor. 🤯 Men det är ändå den gulligt tecknade Tjuren Ferdinand med de färglada, stolta matadorerna jag ser framför mig i slutändan. 🥰 

Tur det finns många oaser att tanka vätska på, runt omkring i staden, för när tempen ligger på nära 40 dallrande grader, känner jag snart att näääh 🥵 nu räcker det med strosande runt Ronda för idag: ”Jag trivs bättre här (inne på tapasbarerna som har AC) där jag kan ha det lugnt och skönt och lukta på blommorna (krukväxterna)!”

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *